Kontakta oss: webmaster@cykeltips.se

Tips för Vätternrundan

Ska du cykla Vätternrundan, eller något annat långlopp, i sommar? Grattis! Förhoppningsvis är du i form för att genomföra loppet, men det finns också annat som är viktigt att tänka på för att framgångsrikt ta sig runt den s.k. pölen.

Vätternrundan är årets höjdpunkt för många cyklister, men loppet kan ta en ände med förskräckelse om man inte är förberedd. Att förbereda sig handlar inte bara om att träna, även om det är det viktigaste. Det finns också annat som man bör tänka på.Deltagare på Vätternrundan

  1. Den viktigaste utrustningen måste vara inkörd. Man springer inte ett maraton i nya skor. Man ger sig inte ut på fjällvandring i nya kängor. Och man cyklar inte Vätternrundan med nya skor, byxor eller ny sadel. Det straffar sig alltid, i form av skavsår eller knäproblem. Använd också en salva eller chamois cream som du är bekant med sedan innan.
  2. Ge dig inte heller på livsmedel som du inte har testat innan. Det gäller framför allt sportdrycker, men även bars. Din mage kommer att tacka dig.
  3. Inspektera dina däck. Till skillnad från sadeln är det inget fel i att köra med nya däck och slangar. Men välj en modell som du är bekant med sedan innan. Om du väljer att köra med använda däck, inspektera dem och kolla efter skräp i slitbanan. Pumpa upp dem till rätt tryck och kontrollera att allt ser ut som det ska.
  4. Även om du kör med nya däck kan du naturligtvis råka ut för punktering. Packa därför ned reservslang, däckavtagare, lagningslappar, pump och verktyg för att kunna byta slang om det skulle behövas.

Klädd för Vätternrundan

De flesta som kör Vätternrundan startar på natten, och går i mål någon gång på förmiddagen. Junivädret kan bjuda på många överraskningar, såväl behagliga som obehagliga, och det gäller därför att vara förberedd på många olika typer av väderlek, och temperaturer. Nyckeln till att varken svettas eller frysa ihjäl är att klä sig i flera lager, och göra det möjligt att ventilera när man blir för varm.

Ben- och armvärmare är ett måste, och har man känslig hud bör man också ha någon form av solskydd. Buff, handskar med fingrar och ett par skoskydd gör stor skillnad under nattcyklingen, men man ska komma ihåg att man får upp värmen snabbt, och att det därför är bättre att vara lite för kallt klädd än tvärt om. Se till att kläderna har långa dragkedjor, så att du enkelt kan öppna för att ventilera. Träna på att klä av och på dig i sadeln i förväg, och se till att det inte ligger någon precis bakom dig. Du kommer att vingla en del när du knäpper upp regnjackan, rullar ihop den och trycker ned den i cykeltröjans ryggficka.

Om du läser detta efter att årets Vätternrunda gått av stapeln, och redan har börjat fundera på hur du ska köra nästa år, rekommenderar vi det här träningsprogrammet.