Kontakta oss: webmaster@cykeltips.se

Cykla i Åre

Downhill-cykling på ÅreskutanÅre förknippas framför allt med vintersport, men har mycket att bjuda på även sommartid. Det gäller inte minst för cyklister.

Åre är en ort som ofta nämns i vinter-OS-sammanhang. Men om Sverige skulle få ett sommar-OS kan den jämtländska orten också vara aktuell för några sporter. Åre håller på att utvecklas till ett paradis för cyklister sommartid. Det gäller framför allt mountainbike och downhill. Samma backar och liftsystem som används av skidåkare under vintersäsongen passar nämligen utmärkt för cykling under sommaren.

I Åre finns Skandinaviens största bike park, Biking Åre, helt inriktad på downhill, XC och dirt. Parken står också värd för Åre Bike Festival, som arrangeras i juli varje år. Om du inte har möjlighet att ta med din cykel till Åre (du kanske reser med lätt packning) kan du hyra cyklar från kända tillverkare som Trek, Giant och Specialized på plats.

Den som är helt ny på downhillcykling kan få kvalificerad hjälp och en bra introduktion av en utbildad cykelguide. I Åre finns flera företag som har guider anställda.

Med bockstyre

Cykling utför är tekniskt krävande, och aktiverar hela kroppen på ett sätt som annan cykling inte gör. Om du hellre tillbringar lång tid i sadeln i en och samma ställning, och låter benen jobba, finns det även mycket fin landsvägscykling i Åre med omnejd. De flesta rutter går längs asfalterade rutter, men har du en cross eller gravelbike finns det naturligtvis ännu mer att upptäcka. Landsvägsentusiaster brukar ju säga att det inte finns några riktiga backar i Sverige, men de som säger så har uppenbarligen inte varit i Åre. Det går dessutom utmärkt att ta tåget över gränsen in i Norge, och sedan cykla tillbaka.

Sedan några år tillbaka arrangeras också Cycle for Change, ett cykellopp från Åre till Stockholm där fokus ligger på den sociala samvaron. Mer om loppet finns att läsa här.